ΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΙΟ ΘΕΪΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ EVER (ΕΥΚΟΛΗ & ΑΠΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)

by Ioanna Sxoina

Hello!! Τι μου κάνετε; Ελπίζω να σας βρίσκω όλους καλά και ασφαλείς πάνω από όλα. Σήμερα σκέφτηκα να σας γλυκάνω και να σας δώσω την πιο τέλεια συνταγή για το πατροπαράδοτο και τιμημένο γαλακτομπούρεκο, συνταγή που δε θα σας δυσκολέψει καθόλου αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τα βήματα.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γραµ. βούτυρο λιωμένο (για τα φύλλα)
  • Για την κρέμα
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 λίτρα φρέσκο γάλα
  • 2 κρόκοι
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 200 γραμμάρια ψιλό σιμιγδάλι
  • 2 βανίλιες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 60 γραμμάρια βούτυρο
  • Για το σιρόπι
  • 700 γραµμάρια ζάχαρη
  • 500 γραμμάρια νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 λεμονόκουπες στυμμένες

Εκτέλεση

Ξεκινάμε τη συνταγή μας με το σιρόπι:

Σε μια κατασαρόλα βαθιά βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύω, προσοχή όμως ΜΟΛΙΣ ΠΑΡΕΙ ΒΡΑΣΗ ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΑΖΩ ΚΟΥΤΑΛΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ. Από την ώρα που θα πάρει βράση το αφήνω σε μέτρια φωτιά για 5 περίπου λεπτά. Αφαιρώ τις λεμονόκουπες και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει τελείως.

Συνεχίζουμε με την αφράτη κρέμα μας:

Κρατάω 1 φλυτζάνι από το συνολικό γάλα και τη μισή ζάχαρη. Βάζω το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί. 

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπώ πολύ καλά να αφρατέψουν και να φύγει η έντονη μυρωδιά τους. Ρίχνω την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα για λίγα λεπτά. Τέλος ρίχνω τις βανίλιες. 

Προσθέτω στα αυγά το σιμιγδάλι καθώς και το 1 φλυτζάνι γάλα που κράτησα. 

Παίρνω από την κατσαρόλα περίπου 2 φλυτζάνια ζεστό γάλα και το ρίχνω στο μπολ με το μείγμα αυγών ανακατεύοντας, να ζεσταθούν λίγο τα αυγά.(Ουσιαστικά λειτουργώ όπως στο αβγολέμονο) Αδειάζω το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα µε το ζεστό γάλα και ανακατεύω με σύρμα αρχικά και στη συνέχεια με ξύλινη κουτάλα λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα. 

Αφού δέσει, την βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει. Αφαιρώ την κανέλα και αφήνω τη κρέμα μου να κρυώσει αρκετά. Όταν θα την ρίξω στα φύλλα μου δεν θέλω να καίει!

Ζεσταίνω τα 200 γραμ. βούτυρο χωρίς όμως να κάψει και το αφήνω λίγο να κρυώσει.

Βουτυρώνω ένα ταψί στρογγυλό και στρώνω ακτινωτά 7 φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και φροντίζοντας να εξέχουν αρκετά από το ταψί.

Ρίχνω την κρέμα επάνω στα στρωμένα φύλλα και γυρίζω προς τα μέσα πάνω στην κρέμα, τα φύλλα που εξέχουν και στρώνω από πάνω τα υπόλοιπα 5 φύλλα βουτυρώνοντας τα ένα ένα. 

Προσεκτικά σπρώχνω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν κάτω από το γαλακτομπούρεκο.

Χαράζω επιφανειακά το γλυκό σε κομμάτια και περιχύνω με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Ραντίζω µε λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια και ψήνω στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.

Βγάζω το ΚΑΥΤΟ γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και το περιχύνω λίγο λίγο με το ΚΡΥΟ σιρόπι .

Αφού κρυώσει καλά το γλυκό μου, τότε μόνο το κόβω για να μη δυαλυθεί και φυσικά να έχει “πιει” το σιρόπι.

Σχετικά με το σιρόπιασμα του γλυκού, μπορώ να δουλέψω και αντίστροφα, δηλαδή να αφήσω το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει τελείως και να το σιροπιάσω με το καυτό σιρόπι.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη, α και μη ξεχάσεις να μου στείλεις φωτογραφίες με το δικό σου γλυκό!

You may also like